Te

Näst efter vatten är te världens vanligaste dryck. Och du hittar te i närmast oändligt antal varianter. Men oavsett om du dricker svart te, grönt te eller vitt te så kommer dina teblad från samma växt.  Svart te, vitt te och grönt te i Stenungsund

Tebusken kommer från växtarten Camellia. I Kina, Japan och många andra länder heter arten Camellia Sinensis. Och i Sri Lanka och större delen av Indien är det den större varianten Camellia Assamica som odlas.

Precis som med vinodling och annat jordbruk varierar kvalitet och karaktär beroende på var i världen teet odlas. Även när tebladen skördas och hur de tas om hand påverkar slutresultatet. På te-auktionerna avgörs hur bra teplantagernas te är och således hur mycket de får betalt. På den här sidan presenterar vi kort om vad som skiljer de olika tesorterna åt och vad du kan hitta i vår butik.


Svart te

Här i västvärlden är svart te fortfarande vanligast. Efter skörden låter man tebladen torka och därefter rullas. Då öppnas cellerna i tebladen och reagerar med syret i luften. Oxidationen ger teet en mörkare färg och kraftigare smak jämfört med grönt te.

Svart te i Stenungsund

De största producenterna av svart te hittar du i Kina, Indien och Sri Lanka. I Indien är Darjeeling, Assam och Nilgiri de främsta regionerna och du hittar ett stort urval av Indiska rena teer i butiken. Från Kina klingar kända namn som Yunnan, Keemun och Lapsang Souchong.

Du hittar cirka 40 rena svarta teer i butiken och ännu fler smaksatta.


Grönt te

Grönt te är inte oxiderat som svart te. Därför behåller det gröna teet sin naturliga färg, smak och sina näringsämnen. Grönt te är känsligare än svart te och du bereder det med lägre temperatur och kortare tid. Cirka 80 grader är en tumregel. Och tiden varierar mellan 1-3 minuter.

 

Grönt te i Stenungsund

De flesta gröna tesorterna kommer från Kina och Japan. Men i butiken hittar du också grönt te från Korea, Vietnam och Indien.

De mest kända japanska teerna är Bancha, Sencha, Gyokuro och Matcha. Och från Kina hittar du välkända namn som Gunpowder, jasminte och West Lake Longjing.

Föredrar du smaksatt grönt te har du cirka 25 sorter att välja mellan.


Vitt te

Den nyttigaste tesorten du kan dricka är vitt te. Liksom grönt te är det inte oxiderat men det är också varsammare bearbetat. Det plockas för hand under några veckor på våren och torkas naturligt i solen. Och det är endast de två små översta bladen och toppskott som används. Det ger vitt te mer antioxidanter än något annat te.

Vitt te i Stenungsund

Vitt te har en mild, rund och sötaktig smak. Det kan ta ett tag att vänja sig vid den milda smaken, men efter hand hittar de flesta tedrickare härliga smaknyanser i det vita teet.

Hos oss har du tio sorters vitt te att välja mellan, varav tre stycken är smaksatta.


Oolong te

Oolong te är något du borde prova. Lite förenklat så är oolong te ett mellanting mellan svart te och grönt te. Men det har en fylligare smak än grönt te och rundare och mildare än svart.

Oolong te Butterfly of Taiwan

Oftast är det lite större teblad som används till oolong vilket ger det lägre halt av koffein. Du hittar fem sorters oolong te och ett (närbesläktat) gult te hos Kaffe & Teboden.  

Rooibos

Rooibos kallas ofta för rött te. Det har en rund, fruktig och rik smak och innehåller flera viktiga mineraler och antioxidanter. Det dricks av många på kvällen då det är helt fritt från koffein.

rooibos te - rött te   

Rooibos kommer inte från tebusken Camellia, utan från en helt annan växt som finns i Sydafrika. Det är tacksamt att smaksätta och du hittar cirka 30 varianter i butiken.

Du bereder rooibos med kokande vatten och du kan låta det dra länge för det blir aldrig beskt.


Ört te

Olika örter används i de flesta kulturer i medicinskt syfte. Och oavsett om du är ute efter något rogivande, uppiggande eller mot infektioner så hittar du det hos oss.

Några av våra populäraste ört-teer är Yogi-te, Lapacho och Yerba Mate.